Lakástextil

A megfelelő lakástextilek használatával harmóniát teremthetünk otthonunkban, egységet a szobák kiegészítői között, valamint akár ki is tágíthatjuk a teret optikailag. A különböző színek, árnyalatok, minták, valamint az anyagtípusok segítségével különböző "hatásokat" érhetünk el a szobákban.

Lakástextil vásárlása előtt érdemes több szempontot is figyelembe venni. Ezek közé tartozik például, hogy milyen célt fog szolgálni az adott textil anyag (függöny, díszpárna, terítő, ágynemű stb.), valamint, hogy milyen funkciójú és nagyságú helyiségbe fog kerülni (ez leginkább csak a függönyként felhasznált anyagokra vonatkozik). Legyen az adott lakástextil bármilyen anyagú, méretű vagy felhasználású, a legelső dolog, amit mindenki észre vesz, az az anyag mintája/színe. Mivel ennek hangsúlyos szerepe van, így fontos, hogy otthonunk stílusával, valamint az egyéb kiegészítőkkel is (bútorok, berendezési tárgyak, kiegészítők stb.) harmonizáljanak. Ennek köszönhetően otthonunk rendezett és igényes összképet fog mutatni.

Minden minta és szín különböző hatással rendelkezik. A nagyobb, nyitottabb és nagy belmagasságú terekben jól használhatóak a nagy, feltűnő minták, valamint a sötétebb színek, míg a kisebb helyiségekben inkább világosabb színű lakástextileket használjunk, hiszen azok tágítják a teret és világosabbá teszik azt. A különböző mintázatú anyagoknak is eltérőek lehetnek a "képességeik". A csíkos anyagoknál szintén figyelni kell arra, hogy mekkora helyiségekben használjuk fel őket. A függőleges csíkok megmagasítják, hosszanti irányban növelik meg a falakat optikailag, míg a vízszintes csíkok összenyomják, de horizontálisan tágítják ki a tereket.

Bútoranyagként felhasználandó lakástextilekre ugyan ezek a szabályok vonatkoznak. A nagyobb, élénkebb minták jobban mutatnak egy nagy méretű bútoron, míg a kisebb formák jól érvényesülnek egy kis méretű kanapén, fotelen vagy széken.

A lakástextilek természetesen nem csak azért jók, mert valamilyen funkciót töltenek be (függöny, terítő, konyharuha stb.), hanem otthonunknak, irodánknak saját "személyiséget", stílust adnak. Egységet adhatunk a szobáknak, valamint megmutathatjuk saját ízlésünk, érdeklődésünk, személyiségünk egy-egy jól megválasztott és felhasznált anyaggal. Nem csak védőanyagként vagy kiegészítőként alkalmazhatjuk a lakástextileket, hanem még látványosabbá, egyedibbé tehetjük általuk otthonunkat és páratlan hangulatot hozhatunk létre. A hatalmas szín, anyag, valamint minta készlet segít, hogy mindenki megtalálja az igényeinek legjobban megfelelő lakástextileket, és hogy teljesen saját képére formálja otthonát.